#3 stvari koje web stranice za turizam trebaju imati + primjeri najboljih turističkih webova

Turizam je jedna od najviše zastupljenih gospodarskih grana danas, i globalno konstantno raste. Cijeli niz business modela se orijentira na turizam ili se njime nadopunjuje, što dovodi do velike potražnje za izradom web stranica kojima se ti poslovi prezentiraju svojim korisnicima.

Međutim, uz osnovne postavke koje mora zadovoljavati svaka web stranica kojom želimo postići vidljivost poput funkcionalnog dizajna, responzivnosti, brzine i SEO optimizacije, web stranice za turizam imaju svoje dodatne zahtjeve na koje treba obratiti pažnju.

S obzirom na široki spektar usluga koje turizam pokriva, time je i konkurencija na internetu vrlo zahtjevna. Turističke stranice stoga pokrivaju: turističke agencije i turoperatore, aviokompanije, rentacar usluge, platforme za rezervaciju smještaja, prijevoza i aktivnosti, turističke zajednice tj. destinacijske stranice javnih tijela, razne udruge i asocijacije, kao i pojedinačne subjekte poput privatnog smještaja, hotela, hotelskih lanaca, kampova, izletišta, ugostiteljskih objekata, kušaona, atrakcija i aktivnosti.

Izdvojili smo najbitnije 3 stavke o kojima treba voditi računa pri planiranju i izradi web stranica za turizam:

#1 Story

Nositelj kvalitete marketinga i prodaje je dobro utemeljena i uspješno iskomunicirana priča iza nekog proizvoda. To je u turizmu ne samo važno, nego i presudno. Stoga mora postojati jasna content strategija koja počiva na priči koja stoji iza subjekta kojeg se prezentira. Ovo je trenutak u kojem osoba zadužena za projekt treba imati uvid u marketinšku pozadinu projekta za kojeg dizajnira web stranicu. 

Upravo i dizajn treba vizualno predočiti storyline koji nije samo puko popunjavanje claim-a ispod logotipa nego refleksija kompletne web stranice. Suradnja u pronalasku adekvatnog dizajna koji odgovara priči je stoga ključna u samom početku. Na primjer, web stranica za neku destinaciju, čiji turizam počiva na određenoj atrakciji poput iznimne prirode, treba svojim dizajnom reflektirati tu osobitost. 

Inspiraciju potražite na web stranicama turističke zajednice Finske i Švicarske:

Izvor:Visitfinland.com

Izvor: myswitzerland.com/en/
Izvor: discoverkemah.com

#2 Vizuali

Na storyline i dizajn se nadovezuju vizuali, prije svega fotografski i video materijal. Iako je na internetu dostupno mnogo besplatnih fotografija na svjetskim sharing platformama, u svakom trenutku prednost treba dati autentičnoj fotografiji spram generičke. U usporedbi s bankarskim ili IT sektorom, gdje je fotografski vizual uobičajeno standardiziran, ovdje se od vizuala očekuje da prenese emociju mjesta ili aktivnosti koju predočuje. 

Stoga, ukoliko promoviramo vinariju s Hvara, bitno je sagledati važnost toga da svaki kadar nosi svoju težinu koja kao mozaik treba preko ekrana oživiti razglednicu i doživljaj konkretnog mjesta, ljudi koji ondje rade i žive ma koliko možda ti kadrovi nekada bili i nesavršeni. Upravo tom nesavršenošću se ističe autentičnost i razlika spram nekog drugog mjesta. 

#3 Booking sistemi

Kao treća stavka želim navesti specifičnost da je za većinu turističkih stranica nužno da osiguramo vrlo valjan call-to-action koji ne vodi samo pukoj prodaji (ima i toga, webshop proizvoda i suvenira) nego je povezan sa sistemom za rezervacije. Booking sistem služi kao ultimativni zaključak posjeta nekog korisnika stranici.

Kod booking sistema moramo najviše razlikovati postojanje ponude koja se može rezervirati direktno u realnom vremenu ili se za istu šalje upit o raspoloživosti. Može se raditi o kontigentu soba u slučaju smještaja ili o terminu posjeta u slučaju atrakcija, kušaona, restorana. 

Također treba naglasiti da funkcionalan front-end zahtjeva postojanje isto tako funkcionalnog, ako ne i još boljeg back-enda s osobama koje ga prate i adekvatno ažuriraju bazu podataka na kojoj se sistem temelji. Booking sistemi kod jednostavnijih stranica mogu biti i uvezeni putem XML-a ili iFrame instalacije, kao rezultat suradnje ili affiliate programa (white label).

Posvećivanje pažnje ova tri bitna elementa će za Vašu turističku stranicu utabati put uspješnom i dugotrajnom projektu koji počinje daleko prije odabira wordpress template-a. Dodatni savjet je za usklađenu realizaciju angažirati stručnu pomoć i vodstvo da bi vaša turistička priča osvajala korisnike na prvi klik i pomogla vam istaknuti se među vrlo uigranim konkurentima.

Riječi napisala: Natalija Kresic, stručnjakinja za turizam i marketing

Pročitajte i:

Scroll to Top