Fokusirajte se na stranice kategorija proizvoda

SEO za web shopove

Stranice kategorija proizvoda donose više prilikla za optimizaciju web shopa od stranica proizvoda. To je pokazalo istraživanje na 30 najboljih web shopova u SAD-u, a objavljeno je na SMX West-u 2020 prije par dana. *

Konkretno, stranice s kategorijama e-proizvoda rangirane su za 19% više ključnih riječi nego pojedinačne stranice proizvoda te su dovele na tražene ključne riječi 413% više prometa nego stranice proizvoda web shopa. Naravno, ovo vrijedi za američko tržište.

Važan je sektor internet trgovine

Trend rasta kategorija stranica najizraženiji su u sektorima koji prirodno ciljaju na generične ključne riječi. Na primjer, web shopovi koji prodaju bušilice, lampe, odjeću (modni web shopovi), namještaj i hranu.

Zanimljivo je da su rezultati drugačiji za sektor elektronike. U tom sektoru stranice proizvoda su jače od stranica kategorija. Vjerojatno je razlog u tome što stranice s detaljima o proizvodu imaju teme ključnih riječi koje obično sadrže konkretnije atribute proizvoda.

Na primjer, uobičajena pretraživanja televizora uključuju specifičnosti poput veličine, tehnologije prikaza, rezolucije, brenda i je li smart tv ili ne. Nazivi proizvoda za elektroniku obično sadrže neke od tih atributa kojima se razlikuju mnogi slični proizvodi na raspolaganju. Stoga je relevantnost između detaljnog upita za pretraživanje i detalja u nazivu proizvoda veća nego što bi bila za ostale sektore.

Zašto je ovo važno?

Kategorije proizvoda trebale bi biti prioritet kod optimizacije web shopa. To znači da bi stranice kategorija trebale korisniku pružati i sadržaj koji će mu pomoći pri odluci. (savjeti, pitanja i odgovori, preporuke i slično). To je prilika da prirodno targetiramo niz tema s ključnim riječima koje vode put prema pojedinačnim proizvoda gdje se događa kupnja.

Na primjer, imate li web shop s rasvjetom put korisnika mogao bi proći kroz 3 kategorija proizvoda: unutarnja rasvjeta > stolne lampe > metalne. Ove kategorije proizvoda ciljaju na nove ključne riječi unutar teme. Optimizacija stranica kategorija privući će korisnike koji pretražuju svoje opcije kad kupuju.

Naručite besplatnu analizu sadržaja svog web shopa

I u roku od 48 sati ostvarite konkretne prijedloge za poboljšanja

Scroll to Top